Hakeminen

Oppilaaksi musiikkiopistoon

(0-8 -vuotiaiden musiikkileikkikouluun jälki-ilmoittautuminen tästä)

Instrumenttiopetus, laaja oppimäärä

Hyvinkään musiikkiopisto täyttää 60 vuotta vuonna 2017. Juhlavuoden kunniaksi musiikkiopisto tarjoaa oppilaspaikan instrumenttiopintoihin 60:lle lapselle ilmoittautumisjärjestyksessä, ilman oppilasvalintatestiä. Mahdollisuuksien mukaan musiikkiopisto tarjoaa paikan yksilöopetuksesta, mutta mahdollista on myös ryhmäopetus.

Oppilaaksi pääsyyn vaikuttaa oppilaan kotikunta: Hyvinkään musiikkiopiston on tarkoitettu hyvinkääläisille lapsille. Hausjärveläisillä on oma kiintiö. Muista Suomen Musiikkioppilaitosten liiton (SML) jäsenoppilaitoksista siirtyvät oppilaat hyväksytään soittonäytteen perusteella ilman oppilasvalintatestiä.

Taiteen perusopetuksen laajaan oppimäärään kuuluva instrumenttiopetus on tarkoitettu pääasiassa 6–13-vuotiaille. Nuoremmat voivat hakeutua musiikkileikkikoulun ryhmiin tai mahdollisiin soitinvalmennusryhmiin (esim. kitara-, viulu-), vanhemmat avoimeen opetukseen tai tiettyihin puhallinsoittimiin sekä klassiseen lauluun.

Varsinainen ilmoittautumisaika on päättynyt 8.5.2017. Ilmoittautumisia on tullut määräaikana yli 60, eli varsinaiset oppilaspaikat ovat täyttyneet. Voit ilmoittautua edelleen jonoon varapaikalle osoitteessa https://hymo-opp.eepos.fi.

Täytä lomake huolellisesti. Mieti valmiiksi, mitä soitinta haluaisit soittaa ja mitkä olisivat muita sinua kiinnostavia soittimia. Vaihtoehtojen miettiminen on tärkeää, jos emme pysty tarjoamaan sinulle paikkaa ensimmäisessä soitintoiveessasi. Tarkista soitinvalintaoppaasta myös ikäsuositus toivomiisi soittimiin. Opetus voi olla yksilö- tai ryhmäopetusta. Tutustu myös avoimen opetuksen ja musiikkileikkikoulun vaihtoehtoihin.

Uutta Hymossa: Suzuki-viuluopetus

Syksyllä 2017 Hyvinkään musiikkiopistossa alkaa Suzuki-opetus viulussa. Suzuki-opetusta tarjotaan Hyvinkään musiikkiopistossa ensimmäistä kertaa ja haemme nyt mukaan viulunsoitosta kiinnostuneita perheitä. Opetus on tarkoitettu 4−6-vuotiaille lapsille. Opetusmenetelmän perustana on soiva mielikuva musiikin ja soiton oppimisessa, ei nuotit. Harjoiteltavat kappaleet ovat cd:llä, jota kuunnellaan kotona osana opettelua. Lapset oppivat myös toisiltaan, kun soittotunneilla on yhtä aikaa kaksi oppilasta.

Opettajan ja kodin välinen yhteistyö on tärkeää. Vanhemmat, tai yleensä toinen heistä, ovat mukana soittotunneilla. He ohjaavat lapsen harjoittelua kotona opettajan ohjeiden mukaan. Metodi vaatii perheiden sitoutumista, mutta tarjoaa lapselle ainutlaatuisen tavan oppia ja kehittyä soittajana. Vanhempien ei tarvitse olla viulisteja, mutta lapsen opintojen myötä vanhemmat oppivat myös viulunsoiton alkeita.

Opetusmenetelmän kehitti japanilainen viulupedagogi Shinichi Suzuki. Hän oivalsi, että jokainen oppii helposti äidinkielensä kuulemalla omaa kieltään. Tähän ajatukseen pohjaten hän alkoi opettaa viulunsoittoa korvakuulolta.

Kyseessä on siis opetusmetodi, joka sopii erityisen hyvin alle kouluikäisille lapsille. Lapset ilmoittautuvat musiikkiopiston laajan oppimäärän instrumenttiopetukseen, mutta voivat toivoa erityisesti pääsevänsä suzuki-opetukseen. Suzuki-oppilaspaikkoja on 2−4. Opetuskertoja on kaksi kertaa viikossa, todennäköisesti tiistaisin ja torstaisin klo 17−18 välillä. Lisäksi oppilailla on ryhmätunti noin kerran kuussa.

Kitaransoittajat

Kitaransoittamisesta kiinnostuneet voivat ilmoittautua musiikkiopiston instrumenttiopetukseen tai ryhmäopetuksena järjestettävään avoimen opetuksen kitaravalmennukseen.

Ilmoittautuminen tehdään sähköisesti https://hymo-opp.eepos.fi. Kaikki kitaraan hakevat tulevat tapaamaan kitaraopettajaa ensisijaisesti Soitinkarnevaaliin lauantaina 22.4. klo 11.15–13 TAI to 11.5. klo 16–18 musiikkiopistolle, jos et pääse paikalle lauantaina. Varaa tarkempi aika musiikkiopiston toimistosta, puh. 050 5099410. Opettajalta saa tuolloin lisätietoa eri opiskeluvaihtoehdoista sekä on mahdollista antaa soittonäyte.

Lauluoppilaat

Klassiseen lauluun hakeudutaan laulunäytteen kautta. Ilmoittaudu sähköisesti ja varaa aika koelauluun musiikkiopiston toimistosta, puh. 050 5099410. Koelaulu on tiistaina 9.5. klo 19 alkaen. Koelaulun yhteydessä tapaat opettajan ja voit keskustella oman lauluinstrumenttisi kehittämisestä. Aikaisemmat soitinopinnot sekä musiikin perusteiden opinnot ovat hyvä pohja klassisen laulun aloittamiselle. Sopiva aloitusikä lauluopinnoille on noin 15–19 vuotta.

Avoimen opetuksen instrumenttiopetus

Avoimen opetuksen instrumenttiopetukseen, joka on omakustanteista ja siksi kalliimpaa, voi osallistua jokainen (yläikäraja 55 vuotta) omien kykyjensä ja halujensa mukaan. Opetusta järjestetään pääasiassa klassisessa laulussa, mutta myös muut instrumentit ovat mahdollisia musiikkiopiston resurssien mukaan. Oppilaspaikkoja on kuitenkin rajoitetusti. Hakijoille järjestetään koelaulu tai koesoitto, jossa otetaan huomioon hakijan motivaatio ja edellytykset opetuksen omaksumiseen.

Musiikkiopisto sitoutuu oppilaspaikan antamiseen vain lukuvuodeksi kerrallaan, ja jatkosta sovitaan aina erikseen opettajan ja rehtorin kanssa keväällä lukuvuoden päättyessä.

Avoimen opetuksen paikkoja voi tiedustella myös kesken lukuvuotta, varsinkin kevätlukukauden alussa.

Avoimeen opetukseen ilmoittaudutaan sähköisesti https://hymo-opp.eepos.fi

Instrumenttiopetukseen hakeville ilmoitetaan koesoiton/-laulun ajankohta mahdollisimman pian ilmoittautumisen saavuttua toimistoon.

Uuden oppilaan alkuinfo

Tieto saadusta oppilaspaikasta ilmoitetaan sähköpostitse perjantaina 9.6.2017. Riippuen hakijoiden iästä, määrästä ja kiinnostuksesta eri instrumentteihin, musiikkiopisto tarjoaa oppilaspaikkaa joko yksilö- tai ryhmäopetuksena. Musiikkiopisto tekee päätöksen instrumentista hakijan toiveita kuullen sekä pedagogisin perustein. Jos haluat luopua saadusta oppilaspaikasta, tee ilmoitus sähköpostitse pe 16.6.2017 mennessä. Oppilasmaksujen määrän ja laskutuksen voi tarkistaa täältä.

Syyslukukausi alkaa 16.8.2017. Tarkemmat ohjeet saat hyväksymiskirjeen mukana ja ne löytyvät kotisivuilta Ajankohtaista -välilehden alta.

Oppimisen edellytykset

Pianonsoiton aloittavat sitoutuvat hankkimaan akustisen pianon kotiin ensimmäisen lukukauden aikana. Musiikkiopistolta voi vuokrata joitakin jousisoittimia ja puhaltimia harrastuksen alkuvaiheeseen. Opettaja auttaa ja neuvoo soittimen hankinnassa.

Soittotuntien lisäksi opintoihin kuuluu yhteissoittoa, ja musiikin perusteiden opintoja yli 10-vuotiaille.

Soittamaan oppiminen vaatii pitkäjänteisyyttä.

Perheet sitoutuvat hankkimaan lapselle soittimen ja tarvittavat nuottivihkot. Opiskelu musiikkiopistossa tarkoittaa siis 1–3 viikoittaista käyntiä musiikkiopistolla sekä omaa päivittäistä harjoittelua kotona.

Hyvinkään musiikkiopisto tarjoaa kotoisan paikan oppia soittamaan ammattitaitoisten opettajien ohjauksessa. Musiikkiopistolla soitetaan sekä musisoidaan yhdessä muiden kanssa, ja musiikkiopistolla tapaa samanhenkisiä kavereita. Tervetuloa musiikin maailmaan!

Päivitetty 10.5.2017