Hakeminen

Oppilaaksi musiikkiopistoon

Instrumenttiopetus, laaja oppimäärä

Hyvinkään musiikkiopisto täyttää instrumenttiopintojen vapautuvat oppilaspaikat ilmoittautumisjärjestyksessä, ilman oppilasvalintatestiä. Mahdollisuuksien mukaan musiikkiopisto tarjoaa paikan yksilöopetuksesta, mutta myös ryhmäopetus on mahdollista.

Oppilaspaikkoja on rajoitetusti, koska uudet oppilaat otetaan opintonsa lopettavien oppilaiden tilalle. Vapautuvien oppilaspaikkojen määrä tarkentuu huhtikuussa. Pyrimme tarjoamaan oppilaspaikan vähintään 60:lle uudelle oppilaalle. Kaikki instrumenttiopetukseen jonoon jäävät 710-vuotiaat saavat automaattisesti paikan soitinvalmennusryhmästä. 78-vuotiaille ja 910-vuotiaille on omat ryhmänsä.

Ilmoittautuminen on voimassa 28.2.2019 saakka. Jos paikkoja vapautuu lukuvuoden 20182019 aikana, niitä tarjotaan jonossa oleville, myös musiikkivalmennusryhmäläisille.  

Oppilaaksi pääsyyn vaikuttaa oppilaan kotikunta: Hyvinkään musiikkiopisto on tarkoitettu hyvinkääläisille lapsille ja nuorille. Hausjärveläisillä on oma kiintiönsä. Suomen Musiikkioppilaitosten liiton (SML) jäsenoppilaitoksista siirtyvät oppilaat hyväksytään soittonäytteen perusteella ilman oppilasvalintatestiä.

Taiteen perusopetuksen laajaan oppimäärään kuuluva instrumenttiopetus on tarkoitettu pääasiassa 6–13-vuotiaille. Nuorimmat voivat hakeutua musiikkileikkikoulun ryhmiin tai mahdollisiin soitinvalmennusryhmiin (esim. kitara-, viulu-), vanhemmat avoimeen opetukseen tai tiettyihin puhallinsoittimiin sekä klassiseen lauluun.

Musiikkiopisto järjestää Soitinkarnevaalin lauantaina 7.4.2018 klo 10–13 musiikkiopistolla, os. Hyvinkäänkatu 1. Soitinesittelykonsertti alkaa klo 10.30, jonka jälkeen on mahdollisuus kokeilla soittimia musiikkiopiston opettajien opastuksella. Opettajien kanssa voi keskustella soittimien soveltuvuudesta lapselle. Suosittelemme tutustumaan etukäteen soitinvalintaoppaaseen. Erityisesti kaikkien opintoja harkitsevien toivotaan tulevan Soitinkarnevaaliin.

Lyömäsoitinten esittely on keskiviikkona 4.4. klo 18.3019.00 Hyvinkääsalin harjoitushuoneessa (Sampotalo, osoite Kauppatori 1), jonne on oma sisäänkäynti Harlekiini-ravintolan puolelta. Opastus paikalla.

Ilmoittautuminen elokuussa 2018 alkaviin opintoihin alkaa maanantaina 9.4.2018 klo 9.00 osoitteessa https://hymo-opp.eepos.fi. Täytä lomake huolellisesti. Mieti valmiiksi, mitä soittimia haluaisit soittaa. Tarkista soitinvalintaoppaasta myös ikäsuositus toivomaasi soittimeen. Opetus voi olla yksilö- tai ryhmäopetusta.

Uutta Hymossa: Suzuki-opetus (viulu ja piano)

Syksyllä 2018 Hyvinkään musiikkiopistossa alkaa Suzuki-opetus pianossa. Suzuki-opetusta tarjotaan edelleen myös viulussa. Opetus on tarkoitettu 46-vuotiaille lapsille. Opetusmenetelmän perustana on soiva mielikuva musiikin ja soiton oppimisessa, ei nuotit. Harjoiteltavat kappaleet ovat cd:llä, jota kuunnellaan kotona osana opettelua. Lapset oppivat myös toisiltaan, kun soittotunneilla on yhtä aikaa kaksi oppilasta.

Opetusmenetelmän kehitti japanilainen viulupedagogi Shinichi Suzuki. Hän oivalsi, että jokainen oppii helposti äidinkielensä kuulemalla omaa kieltään. Tähän ajatukseen pohjaten hän alkoi opettaa viulunsoittoa korvakuulolta.

Opettajan ja kodin välinen yhteistyö on tärkeää. Vanhemmat, tai yleensä toinen heistä, ovat mukana soittotunneilla. He ohjaavat lapsen harjoittelua kotona opettajan ohjeiden mukaan. Metodi vaatii perheiden sitoutumista, mutta tarjoaa lapselle ainutlaatuisen tavan oppia ja kehittyä soittajana. Vanhempien ei tarvitse olla soittotaitoisia, mutta lapsen opintojen myötä myös  vanhemmat oppivat pianon tai viulun alkeita.

Kyseessä on siis opetusmetodi, joka sopii erityisen hyvin alle kouluikäisille lapsille. Lapset ilmoittautuvat musiikkiopiston laajan oppimäärän instrumenttiopetukseen, mutta voivat toivoa erityisesti pääsevänsä suzuki-opetukseen. Opetuskertoja on kaksi kertaa viikossa. Lisäksi oppilailla on ryhmätunti noin kerran kuussa.

Suzuki-opettajajien infotilaisuus on Soitinkarnevaalipäivänä la 7.4. klo 11.15 luokassa 9.

Kitaransoittajat

Kitaransoittamisesta kiinnostuneet voivat ilmoittautua musiikkiopiston instrumenttiopetukseen tai ryhmäopetuksena järjestettävään avoimen opetuksen kitaravalmennukseen.

Ilmoittautuminen tehdään sähköisesti https://hymo-opp.eepos.fi. Kaikki kitaraan hakevat tulevat tapaamaan kitaraopettajaa Soitinkarnevaaliin lauantaina 7.4. klo 11.15–13 TAI perjantaina 4.5. klo 17–19 musiikkiopistolle. Varaa tarkempi aika musiikkiopiston toimistosta, puh. 050 5099 410. Soitinkarnevaaleissa kitaratapaamiseen voi osallistua myös jonottamalla, ilman ajanvarausta. Opettajalta saa tuolloin lisätietoa eri opiskeluvaihtoehdoista sekä on mahdollista antaa soittonäyte.

Lauluoppilaat

Klassiseen lauluun hakeudutaan laulunäytteen kautta. Ilmoittaudu sähköisesti ja varaa tarkempi aika ke 16.5. järjestettävään koelauluun musiikkiopiston toimistosta, puh. 050 5099 410. Koelaulun yhteydessä tapaat opettajan ja voit keskustella oman äänesi kehittämisestä. Aikaisemmat soitinopinnot sekä musiikin perusteiden opinnot ovat hyvä pohja klassisen laulun aloittamiselle. Sopiva aloitusikä lauluopinnoille on noin 15–19 vuotta.

Avoimen opetuksen instrumenttiopetus

Avoimeen opetukseen voi jokainen osallistua omien kykyjensä ja halujensa mukaan. Opetus on omakustanteista ja siksi kalliimpaa kuin taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukainen opetus. Opetusta järjestetään pääasiassa klassisessa laulussa, mutta myös muut instrumentit ovat mahdollisia musiikkiopiston resurssien mukaan. Oppilaspaikkoja on rajoitetusti. Hakijoille järjestetään koelaulu tai koesoitto, jossa otetaan huomioon hakijan motivaatio ja edellytykset opetuksen omaksumiseen.

Musiikkiopisto sitoutuu oppilaspaikan antamiseen vain lukuvuodeksi kerrallaan, ja jatkosta sovitaan aina erikseen opettajan ja rehtorin kanssa keväällä lukuvuoden päättyessä.

Avoimen opetuksen paikkoja voi tiedustella myös kesken lukuvuotta, varsinkin kevätlukukauden alussa.

Avoimeen opetukseen ilmoittaudutaan sähköisesti https://hymo-opp.eepos.fi

Instrumenttiopetukseen hakeville ilmoitetaan koesoiton/-laulun ajankohta mahdollisimman pian ilmoittautumisen saavuttua toimistoon.

 Uuden oppilaan alkuinfo

Tieto saadusta oppilaspaikasta ilmoitetaan sähköpostitse perjantaina 8.6.2018. Riippuen hakijoiden iästä, määrästä ja kiinnostuksesta eri instrumentteihin, musiikkiopisto tarjoaa oppilaspaikkaa joko yksilö- tai ryhmäopetuksena. Musiikkiopisto tekee päätöksen instrumentista hakijan toiveita kuullen sekä pedagogisin perustein. Jos haluat luopua saadusta oppilaspaikasta, tee ilmoitus sähköpostitse pe 15.6.2018 mennessä. Oppilasmaksujen määrän ja laskutuksen voi tarkistaa täältä.

Syyslukukauden opetus alkaa 15.8.2018. Tarkemmat ohjeet saat hyväksymiskirjeen mukana ja ne löytyvät kotisivuilta Ajankohtaista -välilehden alta.

Oppimisen edellytykset

Pianonsoiton aloittavat sitoutuvat hankkimaan akustisen pianon kotiin ensimmäisen lukukauden aikana. Musiikkiopistolta voi vuokrata joitakin jousisoittimia ja puhaltimia harrastuksen alkuvaiheeseen. Opettaja auttaa ja neuvoo soittimen hankinnassa.

Soittotuntien lisäksi opintoihin kuuluu yhteissoittoa, ja musiikin perusteiden opintoja yli 10-vuotiaille.

Soittamaan oppiminen vaatii pitkäjänteisyyttä.

Perheet sitoutuvat hankkimaan lapselle soittimen ja tarvittavat nuottivihkot. Opiskelu musiikkiopistossa tarkoittaa siis 1–3 viikoittaista käyntiä musiikkiopistolla sekä omaa päivittäistä harjoittelua kotona.

Hyvinkään musiikkiopisto tarjoaa kotoisan paikan oppia soittamaan ammattitaitoisten opettajien ohjauksessa. Musiikkiopistolla soitetaan sekä musisoidaan yhdessä muiden kanssa, ja musiikkiopistolla tapaa samanhenkisiä kavereita. Tervetuloa musiikin maailmaan!

 

 

Päivitetty 12.3.2018